בהמשך לפעולות שיוטיוב נוקטת לשמירה על ילדים שצופים בתכני וידאו, החברה פרסמה הנחיות חדשות שמסבירות כיצד נדרש לסווג את הסרטונים שמעלים אליה – בואו נבדוק מה זה אומר…

שמירה על ילדים שצופים בתכנים באינטרנט היא נושא שמעסיק הרבה מאוד אנשים. מי שלאורך השנים חוטפת על כך הרבה אש היא יוטיוב, שמייחסת לנושא חשיבות רבה ומשקיעה בו מאמצים רבים. זה לא שיוטיוב היא הפלטפורמה היחידה שנתונה לביקורת, אבל היות והיא נחשבת לחברה גדולה ועתירת אמצעים, המבקרים מצפים מיוטיוב שתמצא פתרון לבעיות שחלות בה.

ברוב המקרים זה משחק של חתול ועכבר – כועסים על יוטיוב כי היא עושה משהו שפוגע במישהו, וביוטיוב מחפשים פתרון לבעיה שנוצרה. אנחנו כמשתמשים מושפעים מכך, אבל רק כאשר ההשלכות הן ישירות ואנחנו מודעים אליהן זה מזיז לנו. לזכותה של יוטיוב יאמר שהיא משתפת פעולה עם הגורמים המבקרים אותה.

אם תבדקו את הכותרות של אמצעי התקשורת המובילים, תראו הרבה מאוד כתבות שעוסקות בנושא זה, ולכן אין כאן משהו חדש ברמה החדשותית. עם זאת, בכל פעם שיש שינוי במדיניות ואופן ההתנהלות של יוטיוב, צריך לבחון אותו ולהבין מה ההשלכות שלו עלינו כמי שיוצרים תכנים ומנהלים ערוצים בפלטפורמה זו.


עכשיו זה נהיה מעניין – אז איזה שינוי חל ביוטיוב שכולם מדברים עליו?

ובכן, החל מה-13.11.2019 נדרש להצהיר לגבי כל הסרטונים שהעליתם עד היום וכל הסרטונים שתעלו מעתה והלאה, האם התוכן שלהם מיועד עבור ילדים. זאת במטרה לציית לכללי המחוקק האמריקאי, לרבות החוק הפדרלי שנקרא Children’s Online Privacy Protection Act (או בקצרה COPPA) וחוקים נוספים אחרים שעשויים להיות רלוונטיים לנושא השמירה על זכויות הילד.

שינויים אלה נחוצים כחלק מההסדר אליו הגיעה הנהלת YouTube עם ועדת המסחר הפדרלית של ארה”ב (FTC) ועם התובעת הכללית של מדינת ניו-יורק.


נשמע מרתיע ומסובך – אפשר הסבר יותר פשוט?

על פי ההצהרה הרשמית של יוטיוב בניוזלטר שנשלח לכל מי שמנהל ערוץ, לשינויים האחרונים ביוטיוב עשויה להיות השלכה על המונטיזציה (Monetization) והחשיפה (Discoverability) של הסרטונים והערוץ שלהם.

לפניכם הסרטון הרשמי שפרסמה יוטיוב בנושא, שמסביר את מה שחשוב לדעת בצורה די ברורה:

https://www.youtube.com/watch?v=-JzXiSkoFKw
סרטון ההסבר הרשמי של יוטיוב על עדכון ה-COPPA


מה שבעצם יוטיוב באה להגיד כאן הוא שהיוצרים ומנהלי הערוצים שלה שותפים לגורלה. התפקיד שלנו לוודא שיוטיוב כפלטפורמה תהיה ידידותית לילדים, ובעצם יש כאן סוג של הטלת אחריות של יוטיוב על המשתמשים שלה לפעול בהתאם למדיניות שיוטיוב נדרשת לעמוד בה – אם לא יעשו זאת, יוטיוב תהיה חשופה להפרת החוק וכל מה שנלווה לכך.

יוטיוב מודעת לכך שהשינויים החדשים יגררו ביקורת מצד חלק מהיוצרים, ושיקח זמן עד שאנשים יתרגלו אליו. אך צעדים חשובים אלה נועדו להבטיח את הציות לחוק, ולכן כדאי מאוד להתייחס אליהם ברצינות. במיוחד אם אתם מפיקים תועלת כלשהי מיצירת תכנים וניהול ערוצי יוטיוב (הנאה, חשיפה, הכנסות וכו’).

על מנת לוודא שהדבר יתבצע, יוטיוב משתמשת בטכנולוגית למידת מכונה (Machine Learning) בכדי לקבוע האם הסרטונים שלכם מותאמים לילדים.


למה הכוונה “תוכן מותאם לילדים”?

יוטיוב מציעה לנו רשימת כללי אצבע שנגזרים מהנחיות ה-FTC בנוגע לחוק ה-COPPA, ונועדו לעזור לנו להחליט כיצד לסווג מהו וידאו המיועד לילדים:

     

      • הסרטון פונה לילדים כקהל ראשי (לדוגמה, סרטונים לילדים בגילאי גן).

      • הסרטון פונה לילדים כקהל משני (לדוגמה, סרטון מצויר שבמקור פונה לבני עשרה, אבל גם מיועד לילדים צעירים).

      • הסרטון כולל ילדים כשחקנים/דוגמנים.

      • הסרטון כולל דמויות, סלבריטאים או צעצועים הרלוונטיים לילדים, לרבות דמויות אנימטיביות או מצוירות.

      • האם השפה של הוידאו פונה לילדים והם יבינו אותה?

      • האם הוידאו כולל פעילויות הפונות לילדים, כגון משחק-הפעלה, כגון שירים, משחקים או חינוך מוקדם (Early Education).

      • האם הוידאו כולל שירים, סיפורים או פואמות לילדים?

      • האם קיים מידע נוסף שיסייע לך לקבוע מיהו קהל היעד של הסרטון (לדוגמה, ראיות אמפיריות לגבי זהות הקהל של הסרטון).

    מכיוון שההגדרה וסט ההנחיות המפורטות כאן הן ברורות ולא ברורות בו-זמנית, הכלל שצריך להנחות אתכם הוא הפעלת שיקול דעת לגבי כל סרטון שתעלו ותסווגו אותו ביוטיוב (בצה”לית זה נקרא “אם יש ספק – אין ספק”).


    אז איך עושים את זה בפועל? (קצת הסברים טכנים)

    יוטיוב מציעה הגדרות קהל חדשות במערכת ה-YouTube Studio, שבאמצעותה מנהלים את ערוץ היוטיוב. היוצרים צריכים לסמן האם התכנים שלהם מתאימים או אינם מתאימים לילדים.

    הבהרה – הגדרת התכנים אפשרית באמצעות ה-YouTube Studio Beta, ולא ניתן לבצע את הפעולה הזו באמצעות ה-YouTube Studio Classic.

    בהתאם לכמות התוכן “המיועד לילדים” (Made For Kids” Content”) בערוץ היוטיוב שלנו, נוכל (או יותר נכון – נידרש…) להגדיר את רמת הערוץ ו/או את רמת הסרטון (Channel/Video Level).

       

        • הגדרה ברמת הערוץ – בלחיצה אחת תגדירו את ההצהרה שלכם לגבי סיווג התכנים בערוץ, מתאימה למי שיש הרבה סרטונים בערוץ או רוצה לעשות לעצמו חיים קלים.

      Image result for Made For Kids" Content

       

      YouTube Studio > Settings > Channel > Advanced Settings >Audience


         

          • הגדרה ברמת הסרטון – נדרש להגדיר את הסיוג של כל סרטון בנפרד, ומתאימה אם למשל אין לכם הרבה סרטונים, או שיש לכם כל מיני סוגי של סרטונים, או שאתם אוהבים לשלוט ברמת הסרטון.

         

        YouTube Studio > Video Settings > Basic > Audience


        כרגע יש תקופת חסד שכולם מעכלים את המצב החדש, והחל מינואר 2020 יוטיוב תגביל את המידע שהיא אוספת מתכנים המיועדים לילדים, על מנת לציית לחוק. משמעות הדבר שהיא לא תאפשר מודעות מותאמות לתכנים אלה, וכתוצאה מכך ההכנסה של יוצרים המייצרים תכנים לילדים עשויה להשתנות.

        כמו כן, בסרטונים שיסווגו כמיועדים לילדים יחולו שינויים בפיצ’רים שונים שלא יהיו זמינים יותר:

           

            • תגובות

            • הודעות נוטיפיקציה

            • Stories

            • Community tab

            • Notification bell

            • Channel membership

            • Save to watch later

            • Save to playlist

            • Sign up for channel membership

          בשידורי Live Streaming ביוטיוב הרשימה עוד יותר ארוכה וכמעט לא נותר דבר למעט השידור עצמו.

          הבהרה – מה בדיוק יהיה עדיין לא ברור כי יוטיוב בעצמם בוחנים את הנושא ומבצעים בימים אלה בדיקות וניסויים (שזה דבר שקורה כל הזמן גם כך ביוטיוב…).

          הערות נוספות:

             

              • אם לא נבצע סיווג או המערכות של יוטיוב יאתרו שמדובר בסיווג שגוי – יוטיוב תבצע את הסיווג עבורנו כראות עיניה.

              • במידה ויוטיוב תאתר הפרה בסיווג הסרטונים, היא עשויה לפעול כנגד החשבון של ערוץ יוטיוב המפר.

              • אם לדעתכם יש טעות בסיווג הערוץ ו/או הסרטונים שלכם, כמובן שניתן לפתור את הבעיה.

              • אין קשר אם אתם גרים בישראל או בכל מקום אחר בעולם – כולם צריכים לעשות זאת ללא יוצא דופן.


            אז בשורה התחתונה – זה טוב או לא טוב!?

            ובכן, אני לא רואה סיבה של ממש להתרגש מהשינויים החדשים, למרות שברור שיהיו מי שיטענו שהם נפגעו מכך. כן, יש כאן עבודה שצריך לעשות, אבל אם אתם מוטרדים מהנושא של פגיעה בהכנסות או בחשיפה – כנראה שיש לכם סיבה טובה, וכדאי שתחשבו איך להתמודד עם זה.

            לטעמי מי שמייצר תכנים טובים לא תהיה לו בעיה וימשיך להצליח איתם, כך שאם תראו שיש פגיעה כלשהי בסרטונים ו/או בערוץ שלכם, זו הזדמנות טובה לעצור ולשאול את עצמכם אילו התאמות אפשר וכדאי לבצע.

            בהסתכלות רחבה יותר, אמנם הדרישה החדשה הופכת את המשחק של העלאת סרטונים וניהול ערוצים לקצת יותר מורכב, כי נוסף נדבך חדש שצריך לקחת בחשבון בעת ניהול הערוץ שלנו. אפשר להסתכל על כך כחיסרון, אבל אני לחלוטין רואה כאן רק יתרונות, בין היתר מהסיבות הבאות:

            הצופים – יזכו לקבל התאמה יותר טובה של תכנים, ויותר הורים מודאגים יוכלו לישון בשקט בלילה.

            המפרסמים – יזכו לכך שהפרסומות שלהם יופיעו בפני הקהלים המתאימים. זה יגרור פחות ביקורת עליהם שהפרסומות שלהם מממנות תכנים לא ראויים, ופחות ביקורת מצידם כלפי יוטיוב שמאפשרת הצגת פרסומות לקהלים לא מתאימים.

            היוצרים ומנהלי הערוצים – מי שלא פועל לפי חוקי המשחק של יוטיוב, לא יהיה חלק מהפלטפורמה, מה שיאפשר ליוצרים שכן מכבדים את יוטיוב לשפר את הסיכויים שלהם להצליח ביוטיוב.

            ומעבר לכך, ברגע שהדרישות לניהול ערוץ עולות, האחריות של מי שמנהל/ת ערוץ יוטיוב גדלה.


            כאמור, הנושא עדיין טרי, ולאורך זמן צפויים שינויים נוספים. לכן אם קראתם את כל הדברים שנכתבו מעלה ועדיין יש לכם שאלות או הערות – אתם מוזמנים להגיב.

            הרשמה לניוזלטר

            בואו לעקוב אחר "יוצרים תוכן"

            קבוצת פייסבוק

            קבוצת לינקדאין

            ערוץ יוטיוב

            עמוד פייסבוק

            אינסטגרם

            טיקטוק

            טלגרם

            כתיבת תגובה

            האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

            דילוג לתוכן